Organik Giyim nedir? Neden Organik Giyilmelidir?
 
Hızlı tüketim nedeniyle tekstil sektöründe ortaya çıkan atıkların gezenimize ciddi oranda zarar vermekteydi. Bu yüzden sürdürülebilir bir gezegen için harekete geçen büyük tekstil markaları, organik ve geri dönüştürülmüş kumaşlara yöneldi.
 
Geri dönüştürülmüş kumaşlardan üretilen giysilerin piyasada yer almasıyla organik giyime olan popülarite de artmaya başladı. Organik tekstil ürünlerinde kullanılan tüm malzemeler, organik sertifika sahibidir.
 
Gerçekten Organik Giysiler Nasıl Anlaşılır?
 
Organik kıyafetler üretmek için üretici firmaların üretim aşamasında her kademesi için sertifikası olması gerekir. Sadece bu sertifikalara sahip firmalar organik üretim yapabilirler. Organik üretim sertifikaları arasında en çok bilenen iki sertifika şöyledir:
 
Global Organik Tekstil Standardı (GOST): Bu standart, tam organik sertifikasına sahip elyaf ürünlerin üretimden dağıtıma kadar tüm aşamalarını kapsamaktadır.
 
 OEKO-TEX Standard 100: Bu standart ise üründe canlıların sağlığına zararlı hiçbir maddenin kullanılmadığını gösterir. Kumaşın ipliğinden dikimine kadar boyama, işleme, dokuma sırasında hiçbir şekilde sağlığa zararlı kimyasallara yer verilmediğini ifade eder. Kimyasal kullanımı gerektiği durumlarda yasaların izin verdiği ölçüde ve sağlığı tehlikeye sokmayacak orada kullanıldığı belirtir.
 
Neden Organik Giyim Tercih Edilmeli?
 
Sürdürülebilir bir gezegen için çevreye daha az zarar veren parçalar tercih edilmelidir. Organik giyim üretim esnasında doğayı koruduğu gibi giydiğiniz zaman da sağlığınızı korumaktadır. Cildinize dost parçalar ile cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 
Giysilerin içerisinde bulunan kimyasallar gün boyu cildinize temas eder. Gerek yüzeysel gerekse terleme ile beden içerisine giren kimyasal maddeler sağlığınızı tehdit eder. Organik kumaşlardan üretilen giysiler ise hem cilt sağlığınızı hem de beden sağlığınızı korur.
 
Alerjik bir cildiniz varsa kesinlikle organik kumaşlardan üretilen giysileri tercih etmenizi öneririz. Organik giysiler kullandığınız zaman alerjik reaksiyonlarınızda azalma olduğunu gözlemleyeceksiniz.
Ocak 23, 2023